W jednym z naszych poprzednich wpisów, poruszyliśmy temat przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Omówiliśmy najpopularniejsze zwyczaje związane z okresem Adwentu…
Teraz przyszedł czas na zwyczaje związane bezpośrednio z Bożym Narodzeniem. Jakie są najchętniej i najczęściej praktykowane tradycje w tym okresie? Co takiego szczególnego znajdziemy na Dolnym Śląsku? Zapraszamy do zapoznania się z naszym spojrzeniem na Święta w tym regionie!
W ramach wyjaśnień… Jak już wspominaliśmy, przy okazji innego wpisu, cały Dolny Śląsk, nie tylko Jelenia Góra, jest niezwykle różnorodnym regionem, gdzie mieszają się różne kultury, a nawet narody. Nie inaczej jest z tradycjami. W wielu domach kultywuje się zwyczaje rodzinne, które często związane są z miejscem, skąd przybyli dziadkowie czy rodzice. Niekiedy nie mają one nic wspólnego z tym, co według wielu uważa się na Dolnym Śląsku za tradycyjne. My jednak postaramy się opisać zwyczaje, które w większości domów i mieszkań są jeszcze kultywowane, a za razem kojarzone nierozłącznie z Dolnym Śląskiem.
Na początek chcemy omówić uroczystą kolację wigilijną. Wigilia to dzień, który poprzedza Boże Narodzenie. Dla wielu jednak, to właśnie ona jest początkiem świętowania, a za razem okazją, by spróbować potraw, które je się tylko wtedy. Na jedzeniu zatrzymamy się trochę dłużej, bo wierzcie, naprawdę jest o czym pisać…
Potraw, które kojarzymy z Dolnym Śląskiem, jest naprawdę mnóstwo! Które jednak są najbardziej rozpoznawalne w regionie?
Na pierwszym miejscu zdecydowanie stawiamy kutię! Dla niewtajemniczonych jest to bardzo słodkie danie, które składa się głównie z gotowanej pszenicy i maku. Do tego dodaje się różne dodatki. Z zależności od rodziny mogą się one różnić. Nie ma chyba jednego, uniwersalnego przepisu na tą potrawę. Do najpopularniejszych można na pewno zaliczyć chociażby miód, różnorodne orzechy, a także rodzynki czy na przykład wanilię.
Kolejną popularną potrawą są oczywiście kluski z makiem. Tutaj nawet nie mamy odwagi opisywać jednego, wybranego sposobu ich przyrządzania. Ile domów, tyle pomysłów na to danie. Podpowiemy tylko, że kluski nie zawsze muszą nimi być 😉
W wielu domach na wigilijnym stole znajdziemy kilka dań z kaszą. Wśród nich na przykład pierogi, gołąbki, kotlety, a nawet kaszę na słodko.
W niektórych domach czy mieszkaniach można spotkać podobne „wersje” dań, ale z drobnymi modyfikacjami gospodyń domowych 😉 Wiele z nich znajdziemy także w domach w innych regionach Polski.
W tym poświątecznym czasie, nie zapominajmy o zwyczajach i tradycjach, które powinniśmy kultywować w swoich domach. Dla wielu to właśnie to jest sensem Świąt Bożego Narodzenia. Mając tak wiele pięknych zwyczajów, nie można o nich zapomnieć!